UK Watch Forum banner

Złocenie, gdzie, ile?

11K views 16 replies 8 participants last post by  Chrishome49  
#1 ·
Witaj,

Kupiłem właśnie Must de Cartier Tank 2413 i oczywiście złocenie w niektórych miejscach się starło, więc mam ochotę na odmłodzenie :)

Czy próbowałeś złocenia swojego zegarka, gdzie poszedłeś i jaka była cena?

Czy w ogóle warto?

Pozdrawiam

Dimi

#5 · (Edited by Moderator)
Ostatnią rzeczą, którą miałem platerowaną, był ten zestaw szachów...

20141004_120925
Białe figury wykonałem ze srebra, które matowieje (więc kazałem je pokryć rodem), a czarne figury z miedzi (którą kazałem pokryć różowym złotem z tego samego powodu).

Zlecenie wyceniono na 8 funtów za sztukę, ale skończyło się na prawie 15 funtach za sztukę... to nie tanio, gdy jest tak wiele elementów. Fakt, że dałem je koledze, żeby je dla mnie zrobił, sprawił, że nie mogłem podnieść wrzawy, gdy nie dotrzymali pierwotnej wyceny... zrobiłbym to, gdybym miał do czynienia bezpośrednio z warsztatem polerskim.

W każdym razie... czy jesteś w stanie usunąć mechanizm? Powinieneś go zdemontować i umieścić mechanizm w bezpiecznym miejscu, a kopertę zanieść do Hatton Garden. Wiem, że jest kilka miejsc, do których można wejść i oddać go bezpośrednio do warsztatu bez pośrednictwa sklepu (co pozwoliłoby zaoszczędzić sporo pieniędzy), ale nie jestem pewien, czy ci ludzie przyjmują zlecenia tylko ode mnie, ponieważ mogę rzucać nazwiskami i być traktowany jak handlowiec.

Jeśli chodzi o pracę, będą musieli wypolerować i wyczyścić kopertę przed platerowaniem, proces ten powinien być powtarzany wielokrotnie, aby uzyskać grubą warstwę złota... nigdy nie będzie tak dobrze jak pierwotnie, platerowanie Cartiera jest zwykle bardzo trwałe, aby można było je nosić, musi być mocno zużyte.

Nie mogę ci zacytować, ale to kilka dobrych godzin pracy, jeśli chcesz dobrą robotę, a jeśli chcesz grubą warstwę, będzie też trochę złota. Spodziewałbym się rachunku w wysokości 100-200 funtów, może mniej, jeśli uda ci się znaleźć warsztat, który przyjmie go prywatnie, bez pośrednika.

Moje jedyne obawy dotyczą sposobu, w jaki jest wygrawerowany na plecach, może stracić na wyrazistości... Mogę rozważyć renowację tylko górnej połowy.

• Like
Reactions: Redwolf
#8 ·
Upewnij się, jak grubą warstwą to pokryją. Zgaduję, że; [br] [br] 50 mikronów byłoby niesamowite. [br] [br] 20 mikronów byłoby do zaakceptowania [br] [br] 10 mikronów i nie zajmie dużo czasu, aby się przetrzeć. [br] [br] To jest rodzaj rzeczy, które chcesz zrobić w wysokiej jakości lub wcale, IMO. Zakładam również, że robocizna tam będzie znacznie tańsza niż tutaj, więc wasze ceny mogą dla nas tutaj niewiele znaczyć.

#9 ·
Upewnij się, że nie dodają zbyt dużo nowego materiału, ponieważ zwiększa to grubość - części mogą wtedy nie pasować :(

Lata temu miałem Sunbeam Alpine 1725, miał standardowo pojedynczy gaźnik Stromberg, mój brat sprzedał parę gaźników Webber 40 chłopakowi z Sunbeam Rapier, więc kupiłem od niego jego podwójne Strombergi, kazałem je umyć parą/ciśnieniowo, a następnie rozebrałem je i kazałem chromować pokrywy amortyzatorów i komorę pływakową, musiałem użyć drewnianego kołka z papierem ściernym owiniętym wokół, aby otworzyć otwór, przez który przechodzi dysza, ponieważ nie mogłem wycentrować dyszy bez usuwania chromu!!

John :thumbsup:

#11 ·
Upewnij się, że nie nakładają zbyt dużo nowego materiału, ponieważ zwiększa to grubość - części mogą wtedy nie pasować.
To jest sprzeczna kwestia... za mało materiału i się przetrze... za dużo i będziesz się tym martwić.

Uważam, że koperta tego konkretnego zegarka jest skręcana i nie powinno być problemu (szczególnie jeśli zamaskują wewnętrzne krawędzie).

Nadal nie jestem pewien, czy tył powinien być zrobiony, osłabi grawer i sprawi, że będzie wyglądał podejrzanie.

• Like
Reactions: johnbaz
#13 · (Edited by Moderator)
Niedawno poleciłem tę firmę innemu członkowi. Poniższy link powinien przenieść Cię do wątku ze wszystkimi szczegółami. To 5. post od dołu, a także link do strony internetowej Easy Electroplating.

#15 ·
Niedawno poleciłem tę firmę innemu członkowi. Poniższy link powinien przenieść Cię do wątku ze wszystkimi szczegółami. To 5. post od dołu, a także link do strony internetowej Easy Electroplating.

http://xflive.thewatchforum.co.uk/index.php?/topic/116114-gold-plating/&tab=comments&do=embed&comment=1237752&embedComment=1237752&embedDo=findComment#comment-1237752
Roger,

Sprawdziłem ich stronę internetową. Oferują do 6 mikronów grubości złocenia, nie więcej.

Miałem nadzieję na co najmniej 20 :)

Na zdrowie

#17 ·
Przepraszam za odgrzebywanie starego wątku. Chciałem wysłać do Ciebie wiadomość prywatną, ale myślę, że tutaj nie jest to możliwe.

Chcę, żeby mój wierny, stary Cartier Must de Vermeil został ponownie pozłocony. Jest to srebro z pozłacaną powłoką, która jest zużyta. Są też pewne zadrapania, które wymagają wypolerowania.

Czy mógłbyś mi udzielić kilku wskazówek? Jeśli u Ciebie się udało, czy mógłbyś poinformować mnie o kosztach i czy pracownicy zajęliby się również moim zegarkiem?

Zastanawiałem się, czy tylne cechy itp. będą nadal widoczne, ale czytałem, że niektórzy pomijali tę tylną część i pozłacali tylko przód. Zapięcie w moim zegarku jest również zużyte, więc miałem nadzieję, że wszystko zostanie zrobione tak samo, jak najbliżej oryginału.

Wszelkie rady lub źródła byłyby wspaniałe, ponieważ nie mogę znaleźć jubilera, który chciałby się tego podjąć.

Dziękuję.

Chris Davidson