Ostatnią rzeczą, którą miałem platerowaną, był ten zestaw szachów...

Białe figury wykonałem ze srebra, które matowieje (więc kazałem je pokryć rodem), a czarne figury z miedzi (którą kazałem pokryć różowym złotem z tego samego powodu).
Zlecenie wyceniono na 8 funtów za sztukę, ale skończyło się na prawie 15 funtach za sztukę... to nie tanio, gdy jest tak wiele elementów. Fakt, że dałem je koledze, żeby je dla mnie zrobił, sprawił, że nie mogłem podnieść wrzawy, gdy nie dotrzymali pierwotnej wyceny... zrobiłbym to, gdybym miał do czynienia bezpośrednio z warsztatem polerskim.
W każdym razie... czy jesteś w stanie usunąć mechanizm? Powinieneś go zdemontować i umieścić mechanizm w bezpiecznym miejscu, a kopertę zanieść do Hatton Garden. Wiem, że jest kilka miejsc, do których można wejść i oddać go bezpośrednio do warsztatu bez pośrednictwa sklepu (co pozwoliłoby zaoszczędzić sporo pieniędzy), ale nie jestem pewien, czy ci ludzie przyjmują zlecenia tylko ode mnie, ponieważ mogę rzucać nazwiskami i być traktowany jak handlowiec.
Jeśli chodzi o pracę, będą musieli wypolerować i wyczyścić kopertę przed platerowaniem, proces ten powinien być powtarzany wielokrotnie, aby uzyskać grubą warstwę złota... nigdy nie będzie tak dobrze jak pierwotnie, platerowanie Cartiera jest zwykle bardzo trwałe, aby można było je nosić, musi być mocno zużyte.
Nie mogę ci zacytować, ale to kilka dobrych godzin pracy, jeśli chcesz dobrą robotę, a jeśli chcesz grubą warstwę, będzie też trochę złota. Spodziewałbym się rachunku w wysokości 100-200 funtów, może mniej, jeśli uda ci się znaleźć warsztat, który przyjmie go prywatnie, bez pośrednika.
Moje jedyne obawy dotyczą sposobu, w jaki jest wygrawerowany na plecach, może stracić na wyrazistości... Mogę rozważyć renowację tylko górnej połowy.